Voor uw kind in behandeling kan komen, doorloopt u drie fasen: aanmelding, intake en indicatie. Hoe verloopt de tweede stap: intake?
In de intakefase gaan we na of u bij het NPI aan het juiste adres bent of dat een andere vorm van behandeling elders voor uw kind meer aangewezen is. De intakefase bestaat uit intakegesprekken met ouders en kind en adviesgesprekken met ouders en kind met een van onze therapeuten. Een adolescent ouder dan 16 mag zelf beslissen of zijn ouders worden betrokken. Binnen het NPI formuleert een team van verschillende therapeuten die intakes doen in een intakebespreking een advies. Bij deze bespreking bent u niet aanwezig. Na het adviesgesprek wordt u doorverwezen of u gaat bij het NPI door naar de indicatiefase.
In het intakegesprek vormt de therapeut zich een eerste indruk van de hulpvraag en de klachten. Wat is er aan de hand, hoe is het ontstaan en hoe beleven ouders en kinderen dit? Met de ouders of de adolescent gaat dit in de vorm van een gesprek, met het kind gebeurt dat in de vorm van praten, spelen of tekenen. U wordt ook gevraagd om enkele vragenlijsten in te vullen naar de klachten en de beleving daarvan.
Een aantal therapeuten bespreekt alle gegevens van kind en ouders die uit de intakegesprekken naar voren zijn gekomen. Daarna wordt een advies geformuleerd. Bij de intakebespreking zijn patiënten niet aanwezig.
Bij kinderen jonger dan 12 jaar wordt het advies eerst aan de ouders uitgebracht, want zij nemen de beslissingen. Een therapeut kan als de ouders dat willen, hun kind inlichten op een manier die past bij zijn of haar bevattingsvermogen. Bij kinderen ouder dan 12 jaar krijgen zowel de ouders als het kind zelf een adviesgesprek. Vanaf 16 jaar worden alleen adviesgesprekken gevoerd met de jongere, tenzij die anders wenst.
In deze adviesgesprekken bespreekt de therapeut de bevindingen uit de intakebespreking. Daarna licht hij het advies toe. Globaal zijn er twee mogelijkheden:
Als u akkoord gaat met het advies maakt het secretariaat afspraken met u voor het indicatieonderzoek.