homeover het npicontactcolofon

logoBehandelfase

Uw behandelaars

Wie is psychoanalyticus?

Een NPI-psychoanalyticus is een psychiater of psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in de psychoanalyse. Dit betekent dat iemand de opleiding tot psychoanalyticus heeft gevolgd of volgt in een vergevorderd stadium. In Nederland zijn twee verenigingen op dit gebied actief, de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse (NVPA) en het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap (NPG). Zij verzorgen samen met het NPI de opleiding tot psychoanalyticus. NVPA en NPG zijn beide aangesloten bij de IPA, de International Psychoanalytic Association. Bij de IPA zijn meer dan tienduizend leden over de gehele wereld aangesloten.

Wie is psychoanalytisch psychotherapeut?

Voor een NPI-psychotherapeut geldt hetzelfde als voor de analyticus. Het gaat om psychiaters en psychologen die zich door middel van een opleiding gespecialiseerd hebben in de psychoanalytische psychotherapie. In Nederland wordt deze opleiding verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (NVPP). Ook bij deze opleiding is sprake van samenwerking met het NPI.

Beroepscode

Op het beroepsmatig handelen van de medewerkers van het Npi is de beroepscode van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie van toepassing. De code ligt ook ter inzage op de vestigingen van het Npi in Amsterdam en Utrecht.

Het moet klikken

Bij het zoeken van een behandelplaats bij een van de medewerkers van het NPI streven we naar een zo goed mogelijke matching tussen beschikbare behandelaars en u als patiënt. Uit onderzoek blijkt dat dat de persoon van de behandelaar heel belangrijk is voor het uiteindelijke resultaat van de behandeling. De vraag is of de beoogde behandelaar en u als patiënt een goede samenwerking kunnen aangaan.
De stafmedewerker die de matching doet, regelt een kennismakingsgesprek. Als patiënt moet u goed bij zichzelf nagaan of het voldoende ‘klikt’ met de behandelaar: voelt u zich genoeg op uw gemak, denkt u hem genoeg te kunnen vertrouwen om samen een moeilijke en lange onderneming aan te gaan?
Als dat gevoel er onvoldoende is, is het meestal beter om een andere behandelaar te zoeken. U kunt dan weer contact opnemen met de stafmedewerker van het NPI, die de behandelplaats geregeld heeft.

 

foto
Home | Psychoanalyse | Psychoanalytische psychotherapie | Groepstherapie | Volwassenen | Kinderen & jeugd | Migranten | Behandelfase |naar boven